16. 1. 2014

Okrasná záhrada žije aj v zime

Väčšina ľudí okrasnú záhradu na jeseň zazimuje a ďalej jej už až do jari nevenujú pozornosť, pretože okrem ihličnanov tam nie je veľmi čo obdivovať. Tu je zopár mojich tipov na rastliny, ktoré dokážu spestriť a skrášliť vašu okrasnú záhradu aj v zime.

***
Za jeden z najkrajších zimných ihličnanov ja osobne považujem napríklad túto zaujímavú borovicu (Pinus mugo Carstens wintergold) , ktorej ihličie sa v zime sfarbí do neskutočnej žltej farby a vydrží takto až do jari. Na jar sa borovica sama znovu postupne prefarbí na klasickú zelenú.


***
Ďalší farebný skvost je táto krásna trvalka Heuchera, ktorá svojimi pestrofarebnými listami rozžiari aj ten najtmavší kút každej záhrady. Existuje v rôznych farbách od žltej cez oranžovú a ružovú až po fialovú a svoje krásne farebné listy nezhadzuje ani v zime.











***
Klasickú zelenú Yuccu možno poznáte. Vynikne celoročne ako pekný solitér, ale táto žltá juka (Yucca filamentosa 'Color Guard') je v každej záhrade naozaj neprehliadnuteľná. Táto moja je ešte mladá, zasadila som ju len na jar tohto roku (2013).



*** 
Tuje pozná asi každý, a to hlavne ako klasické vysoké stromy, vysadené buď ako živé ploty alebo solitéry. Povedali by ste, že aj táto malá metlička je tuja? Je to veľmi zaujímavý kultivar tuje (Thuja plicata Whipcord).



***
Ďalšia rastlina zaujímavá hlavne svojim tvarom je aj táto odroda tuje (thuja occidentalis Danica ). Okrem nej máme ešte v záhrade aj iné guľaté tuje, napríklad túto thuja occ, Mr. Bowling Ball a tiež túto Thuja occ. Golden Tuffet, alebo aj túto Thuja occ. Tiny Tim a tiež túto Thuja occ. Golden Globe. Tieto konkrétne tuje mám rada, pretože samé (bez strihania) si udržujú pekný tvar a navyše vyžadujú počas celého roka minimálnu starostlivosť.


***
Veľmi pekné sú v zime aj iné klasické ihličnany (konifery, smreky, jedličky). Mne osobne sa napríklad veľmi páči táto jedľa korejská (Abies koreana), ktorá má ihličie zo spodnej strany sfarbené do striebora a navyše je zaujímavá aj svojimi exotickými modrofialovými šiškami. Našu jedličku sme zasadili iba pred 2 rokmi a má zatiaľ iba cca 60cm, takže na modrofialové šišky si ešte musíme chvíľu počkať :)


***
Veľkú radosť mám aj z tejto striebornej jedličky (Abies lasiocarpa Jan Pavel II), ktorá bola (ako ste iste uhádli podľa jej mena) vyšľachtená v jednej poľskej škôlke. So svojím striebristo-zelenomodrým ihličím je v záhrade neprehliadnuteľná.


***
Ako bonus je jej vzhľad na jar, keď raší (viď foto). 


V budúcnosti by som ešte chcela zasadiť napríklad Hamamel (Hamamelis), ktorý kvitne v zime. Ak aj Vy poznáte nejakú zaujímavú rastlinu (ktorá vynikne v záhrade aj v zime), môžete mi napísať do komentárov :)

***
Všetky fotografie sú z mojej záhrady.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž