30. 12. 2013

Vianočná ruža

Vianočná ruža alebo tiež Vianočná hviezda (euphorbia pulcherrima - prýštec najkrajší) je obľúbená živá vianočná dekorácia. Tu je zopár mojich rád, ako sa z nej môžete tešiť čo najdlhšie aj po Vianociach...



Vianočná ruža sa v našich končinách kupuje najviac pred Vianocami (teda v zimnom období), je ale veľmi citlivá na chlad, pretože pochádza z teplých krajín. (vraj pochádza z Mexika, je to obľúbený motív v mexickej ľudovej kultúre a viažu sa k nej mnohé ľudové príbehy a rozprávky). Preto je dôležité myslieť na to už pri jej kupovaní a prenášaní z obchodu domov. Najlepšie je prenášať ju dobre zabalenú aspoň v dvoch-troch vrstvách papiera, aby ju chlad nepoškodil. Keď prídete domov, nerozbaľujte ju hneď, ale nechajte ju ešte zabalenú aspoň hodinku aklimatizovať sa, a až potom ju vybaľte.  
Najnevhodnejšie miesto pre vianočnú ružu je na parapete nad radiátorom. Sálavé teplo z radiátora a suchý vzduch jej nerobia dobre. Na druhej strane je ale aj veľmi citlivá na chlad a preto by nemala byť v miestnosti, kde je teplota nižšia ako 15˚C. Ideálna je pre ňu bežná izbová teplota a potrebuje aj dostatok svetla. Vianočná ruža je citlivá aj na prievan a vraj aj na cigaretový dym (to ale nemám overené, u nás nikto nefajčí :). 
Vianočnú ružu stačí polievať, až keď substrát preschne. Dávajte však pozor na to, aby ste ju nepreliali. Keď v miske pod kvetináčom zostane veľa vody, jej korienky môžu začať hniť a celá rastlina vyhynie. Z nadmerného polievania jej môžu tiež opadať všetky listy. Každé dva týždne môžete do zálievky pridať hnojivo na kvitnúce kvety.  

Ani po Vianociach ju nemusíte vyhodiť. Môžete ju skúsiť pestovať ďalej (k ďalším Vianociam), ale je to už trochu náročnejšie. Počkajte až na rastline uschnú a opadajú všetky listy (aj tie zelené) a potom ju zrežte na asi 8 - 10 cm dlhé výhonky a prestaňte ju zalievať. Rastlina by mala byť v svetlej miestnosti pri teplote okolo 20°C. Polievať ju stačí iba raz týždenne. Po asi mesiaci ju môžete presadiť do novej zeminy a znova začať zalievať. Ak sa vám darí a vianočná ruža ešte stále žije, preneste ju v lete von, ale nie na veľmi horúce slnečné miesto. Určite ju nedávajte na priame slnko. Nechajte jej asi päť výhonkov a ostatné odrežte. Koncom leta, keď teploty poklesnú, musíte ju znovu preniesť do miestnosti. Ak chcete, aby vám kvitla na Vianoce, musíte ju približne od konca septembra nechať na svetle len zhruba 10 hodín denne, na zvyšok dňa ju musíte zakryť (napríklad nejakou škatuľou, alebo čiernou igelitkou), aby bola v úplnej tme. Mala by vám začať kvitnúť o dva až tri mesiace, práve v čase vianočných sviatkov. Nie je to kvitnutie v pravom zmysle slova, to iba vrchné listy zmenia farbu na červenú (alebo aj inú, podľa kultivaru) a rastlina vyzerá, ako keby kvitla.
Upozornenie: Šťava rastliny je jedovatá! Keď manipulujete s rastlinou umyte si ruky a celú rastlinu radšej držte z dosahu malých detí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž