21. 6. 2014

Tinktúra z Ľalie bielej

Ľalia biela (Lilium candidum)... obľúbený kvet môjho detstva. V celej dedine nebolo snáď jedinej predzáhradky, kde by nebola zasadená. Keď začali kvitnúť ľalie, omamná vôňa sa šírila po celej ulici...




potrebujeme:

Postup je úplne jednoduchý. Deň vopred si pripravím menšie poháre so šroubovacím viečkom (umyjem a osuším ich). Najlepšie sú poháre od detskej výživy alebo od jogurtov. Na druhý deň obtrhám okvetné lístky z ľalie bielej (Lilium candidum) a čo najšetrnejšie (aby sa nepolámali a nedotlačili) ich dosť nahusto naukladám do suchých pohárov a zalejem alkoholom až po vrch pohára. Poriadne uzavriem a odložím na chladné a tmavé miesto (nie do chladničky) a nechám vylúhovať. Lístky ľalie postupne "zosklovatejú" a zhruba po mesiaci je tinktúra vhodná na použite.
Táto tinktúra nie je samozrejme všeliek, ale účinne pomáha na drobné poranenia, rezné rany, odreniny, hnisavé vyrážky, štípance od hmyzu a podobné nepríjemnosti. Stačí na postihnuté miesto priložiť vyluhovaný lístok ľalie, dobre navlhčiť (prípadne prekryť kúskom fólie) a previazať, alebo poranené miesto iba ponatierať tampónom namočeným vo vylúhovanom liehu. Pozor - štípe to! 

Poznámka: Túto tinktúru z ľalie bielej vyrábame u nás doma už od nepamäti a vďaka nej prežilo niekoľko generácií detí v našej rodine aj pomerne vážne úrazy a poranenia bez vážnejšej újmy na zdraví. Starká mi vždy s obľubou rozprávala rôzne rodinné historky a nikdy nezabudla dodať, že voľakedy sa veru neutekalo so všetkým k doktorovi (za prvé bol najbližší doktor ďaleko - až v meste, a za druhé bol drahý a peňazí nikdy nebolo nazvyš). A tak väčšinu chorôb a úrazov liečili doma, ako sa dalo...
zdroj: rodinný recept

Upozornenie: Používajte výhradne okvetné lístky z Ľalie bielej (Lilium candidum)!!!



Ľalia biela je ako symbol čistoty a nevinnosti odpradávna obľúbeným námetom na starých náboženských obrazoch, je tiež symbolom rytierstva a skautingu. Gréci ju považujú za symbol materstva a plodnosti. Ľalia kedysi na starých mapách ukazovala správnu cestu a používali ju šľachtické rody vo svojich erboch. (zdroj: wikipédia)
Viac o liečivých účinkoch Ľalie bielej sa môžete dočítať napr. TU

zdroj: http://www.pinterest.com

5 komentárov:

  1. Naozaj je to tak.je to tinktúra ktorú používam aj ja.Z ľalie je aj kozmetika.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prosím Vás, neviete mi poradiť, či sa tinktúra z ľalie môže užívať aj vnutorne?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekný deň želám. Pokiaľ viem, tak táto tinktúra z ľalie bielej je len na vonkajšie použitie. Vnútorné užívanie sa NEODPORÚČA!

      Odstrániť
  3. Tinktura od űz roky uzivam, skoro na vsetko, aj na zili, bolave nohy, ale vnutorne sa nesmie! Vnutorne sa ne űzi a!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem za užitočné rady.V dnešnej uponáhľanej dobe sa často zabúda že Príroda je najlepší Lekár .

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž